Recepty na čokoládovou pěnu - mousse:čokoládová mousse

Tmavá čokoládová pěna

300 g hořké čokolády Callebaut Sao Thomé, 6 vajec, 60 g másla, 50 g cukru, špetka soli

Rozpustíme na mírném plameni nebo ve vodní lázni čokoládu s máslem. Teplota nesmí přesáhnout 50 °C, jinak se mohou tvořit hrudky. Ideální je použítí temperovače na čokoládu. Do rozpuštěné čokolády s máslem přidáme cukr a poté vaječné žloutky.
Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny. Pěnu opatrně smícháme s rozpuštěnou čokoládou, rozdělíme do misek nebo sklenic a dáme na 6 hodin vychladit do lednice. Před servírováním ozdobíme šlehačkou, posypeme skořicí nebo nastrouhanou čokoládou. Čokoládovou pěnu spotřebujeme do 24 hodin od vyrobení. Více informací o čokoládové pěně naleznete zde.

Čokoládová pěna s příchutí:

400 g jahodové, pomerančové nebo citronové Callebaut, 90 g cukru, 4 vejce, 600 ml smetany ke šlehání

Zahřejeme na mírném plameni nebo ve vodní lázni 150 ml smetany a rozpustíme v ní čokoládu. Teplota nesmí přesáhnout 50 °C, jinak se mohou tvořit hrudky. Ideální je použítí temperovače na čokoládu. Vaječné žloutky smícháme se 40 gramy cukru a přidáme do rozpuštěné čokolády.
Bílky se zbytkem cukru vyšleháme do tuhé pěny. Pěnu opatrně smícháme s rozpuštěnou čokoládou. Našleháme zbytek smetany a přimícháme ji do čokolády. Vše rozdělíme do misek nebo sklenic a dáme vychladit do lednice. Před servírováním ozdobíme šlehačkou, posypeme sekanými ořechy nebo nastrouhanou čokoládou. Čokoládovou pěnu spotřebujeme do 24 hodin od vyrobení. Více informací o čokoládové pěně naleznete zde.

Bílá čokoládová pěna:

400 g bílé čokolády Callebaut, 50 g cukru moučky, 4 žloutky, 800 ml smetany ke šlehání, 4 g želatiny

Zahřejeme na mírném plameni nebo ve vodní lázni 400 ml smetany a rozpustíme v ní čokoládu. Teplota nesmí přesáhnout 50 °C, jinak se mohou tvořit hrudky. Ideální je použítí temperovače na čokoládu. Vaječné žloutky smícháme s cukrem a přidáme do rozpuštěné čokolády a přidáme také rozpuštěnou želatinu.
Našleháme zbytek smetany a přimícháme ji do čokolády. Vše rozdělíme do misek nebo sklenic a dáme vychladit do lednice. Před servírováním ozdobíme nastrouhanou čokoládou. Čokoládovou pěnu spotřebujeme do 24 hodin od vyrobení. Více informací o čokoládové pěně naleznete zde.

Skvělé čokoládové recepty, ve kterých můžete použít čokoládu Callebaut, najdete na tomto odkaze.